Bedrijven die flink aan de weg timmeren en absolute beginners. Gevestigde merken, creatieve ondernemers en talenten. Ze vinden elkaar in BANK15. Oprichter Jerry Opier brengt graag mensen bij elkaar, om er samen beter van te worden. "Winst is pas winst is als iedereen dat heeft."

Het is nog geen tien uur ’s ochtends en BANK15 is één en al bedrijvigheid. Schoenenmerk Wednesday Whiskey bereidt een stock sale voor. Studenten gaan naar hun eerste lesuur. En Opier benadert in het voorbijgaan een jonge filmer voor een klusje.

Zelf maakte de ondernemer al vroeg carrière in de reclamewereld. In Amsterdam heeft hij zijn eigen bureau: Tafel15. Ook richtte hij Talententafel 15 op, waar creatief marketingtalent wordt begeleid en werkervaring kan opdoen.

Helemaal vol

In Tilburg kreeg hij de mogelijkheid zijn droom verder vorm te geven. BANK15 ging in september 2016 under construction open. De verbouwing van het statige voormalige kantoorpand vergde meer tijd dan gedacht. Maar de huurders wilden aan de slag. "We zitten helemaal vol", zegt Opier.

De indrukwekkende entree op de begane grond fungeert als food hall. Startende horecaondernemers kunnen hier hun concept uitproberen. Ook merken als Wednesday Whiskey, Fontys en Kraftbier hebben hun onderdak in BANK15. Daarnaast herbergt het pand creatieve bedrijfjes en biedt het flexwerkplekken en expositieruimte voor kunstenaars.

Het idee is dat de huurders en bezoekers van elkaar leren, dat ze ervaringen delen, dat ze hun talent inzetten voor de ander. Opier: "Hier kunnen ze testen, hier kunnen ze falen, hier kunnen ze hun concept bijstellen."

Tilburg is daarvoor de ideale locatie. "Het is een echte pilot-stad, zowel voor starters als voor corporates die iets nieuws willen uitproberen", zegt Opier. Dat komt doordat Tilburg een goede afspiegeling is van de Nederlandse bevolking en bovendien bijna dertigduizend studenten uit binnen- en buitenland telt.

Rockacademie en yoga

BANK15 is soms letterlijk 24 uur per dag open. Onder de noemer Brands & Talents bogen studenten van de creatief-technische opleidingen van Sint Lucas zich een etmaal lang over het bedenken van een nieuwe retailformule. Muzikanten van de rockacademie geven akoestische sessies op woensdagavond. Er zijn lezingen en andere bijeenkomsten. Opier zoekt nog iemand die op zondagochtend yogalessen wil geven.

Een mooi voorbeeld van waar BANK15 voor staat is de Fuck up night. Bekende en minder bekende ondernemers, onder wie grote klanten van Opiers reclamebureau, vertellen over wat fout ging in hun loopbaan. Want net als succes stories zijn mislukkingen leerzaam voor anderen.

Bank 15 biedt ruimte om fouten te maken en te groeien. En als het goed gaat, maken mensen weer plaats voor anderen”, zegt Opier. “Dan hopen we dat zij op hun beurt ook weer hun ervaringen delen en zo anderen helpen."