Met het einde van het jaar in zicht is het tijd om de balans op te maken voor 2017. Dit was het jaar dat Koning Willem-Alexander zijn vijftigste verjaardag in Tilburg vierde. Daarnaast is de stad een schitterende blikvanger rijker met Sky Mirror van Anish Kapoor. Deze sculptuur kreeg museum De Pont cadeau vanwege hun vijfentwintigjarig jubileum. De binnenstad ondergaat momenteel een flinke metamorfose en ook in Tilburgs grootste bedrijventerrein Vossenberg-West II is geïnvesteerd.

Winkelstad in ontwikkeling

In de Tilburgse binnenstad is in 2017 genoeg veranderd. In september vond de feestelijke opening van de nieuwe Frederikstraat, die het Pieter Vreedeplein en de Heuvelstraat verbindt, en winkels als Tumble ’n Dry, Sissy Boy, Costes en Hudson’s Bay aan het Pieter Vreedeplein plaats. Sindsdien zijn de bezoekersaantallen in de binnenstad gestegen en is er landelijk gezien meer interesse voor Tilburg, getuige de Tilburg-special in de wintereditie van Locus Magazine.
Binnenstad-intext.jpg
Met Hudson’s Bay heeft Tilburg er een warenhuis met allure bij en de nieuwe flagship store van HEMA aan de Heuvelstraat laat zien dat Tilburg met recht dé pilotstad van Nederland genoemd mag worden. Hier wordt namelijk als eerst het nieuwe winkel- en foodconcept uitgerold. Sportgigant Decathlon, Rojami’s en Scotch & Soda hebben zich gevestigd aan het Pieter Vreedeplein en de Tilburgse horeca heeft versterking gekregen van Taco Bell, Bram’s, Coffee Fellows, Johnny’s Burger en bezorgrestaurant De Beren. Meer dan genoeg reden om voor Tilburg te kiezen dus, ook als winkelstad.

Industrieel of aan het water

Ook in de Spoorzone volgen de ontwikkelingen zich in rap tempo op. Zo is de Polygonale Loods volledig gerenoveerd en heeft horecazaak EVE er zijn intrek genomen. Daarnaast staat aan de noordzijde van het station De Wagon, een eetcafé in een treinstel. Bovendien is de eerste schep in de grond gezet voor het aan te leggen Spoorpark op het oude Van Gend & Loosterrein.
Spoorzone-intext.jpg
Waar je in de Spoorzone een industriële vibe voelt, kun je in de Piushaven genieten van de bedrijvigheid aan het water. De horeca ontwikkelt zich hier als een malle en dit jaar opende bijvoorbeeld RAK, een drijvend restaurant in de haven. In het creatieve Falcon moet je zijn voor hun culturele zondagmiddagen.

Grote logistieke hotspot

Vossenberg-West II, het grootste bedrijventerrein van Tilburg, heeft in 2017 flinke uitbreiding gekregen. Zo gaat het Zuid-Koreaanse bedrijf Pantos Logistics in een distributiecentrum van 90.000 vierkante meter de Europese distributie van elektronica voor LG regelen. Top-tien leverancier van transport- en logistieke diensten XPO Logistics huurt in totaal 62.500 vierkante meter voor hun diensten en Gebr. Versteijnen Transport & Logistics 38.000 vierkante meter. Dat zijn mooie cijfers voor onze stad, die niet alleen via de autoweg goed bereikbaar is, maar ook over het Wilhelminakanaal en per spoor met een internationale treinverbinding tussen China en Tilburg.
vossenberg-intext.jpg

Handen uit de mouwen

Tilburgers steken de handen graag stevig uit de mouwen, maar vergeten nog wel eens om zichzelf een welverdiend schouderklopje te geven. Gelukkig heeft wethouder Erik de Ridder iedere maand een Tilburgs bedrijf in het zonnetje gezet met Tilburgs Bedrijf van de Maand. Afgelopen maand mochten de zussen Jolanda en Miriam van SRNDPTY deze prijs in ontvangst nemen. Zij houden de productie van hun kleding binnen Tilburg door samen te werken met lokale ateliers. Onder andere Aces Direct, Kringloop Tilburg, Leseman Car Care, Cubics, DC Company, Treeway en Remoticom zijn in 2017 ook gekroond tot Bedrijf van de Maand.

En nu doorpakken

2017 is het jaar dat ondernemers in Tilburg hebben laten zien dat zij van aanpakken weten. Volgend jaar wordt een jaar van doorpakken. In het nieuwe jaar opent in het centrum Primark haar deuren, waarmee Tilburg de enige stad in Brabant wordt waar zowel Hudson’s Bay als Decathlon en Primark zitten. Ook wordt een doorsteek gecreëerd van de Heuvelstraat naar de Emmapassage en transformeert de Emmapassage naar een moderne winkelstraat. In de Spoorzone worden Station 88, de LocHal en het Clarissenhof opgeleverd en bedrijvenpark Kraaiven wordt met zo’n zes hectare uitgebreid. Genoeg ruimte en reden dus om als ondernemer in 2018 aan de slag te gaan in Tilburg.