Internetbureau ezCompany en de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben een felbegeerde Splash Award gewonnen met de nieuwe website van de universiteit. De Splash Awards werden donderdag 22 maart in Utrecht uitgereikt aan​ ​de beste projecten en bijdragen uit de Nederlandstalige Drupal community.​ ​ezCompany won in de categorie Onderwijs.

Foto's: Tim Ten Velden

De nieuwe website van de Erasmus Universiteit is het grootste Drupal 8-project in Nederland. In slechts tien maanden tijd heeft een team van ezCompany met IT-medewerkers van de universiteit en collega's uit de Drupal community een nieuw, veilig, responsive, toekomstbestendig en gebruiksvriendelijk Drupal 8-platform neergezet. Machiel van Lieshout, scrum master en projectleider bij ezCompany: ‘We zijn trots op alle mensen die hieraan hebben bijgedragen! Het is een mooi resultaat na een jaar hard werken. Ook is het fijn om met dit project een significante bijdrage te mogen leveren aan Drupal 8 als platform.’ 

De nieuwe website ​www.eur.nl​ vervangt het oude TYPO3-systeem, en bestaat uit meerdere subsites voor de diverse faculteiten en instituten. Een belangrijk uitgangspunt van het project was ‘multichannel content’, middels één CMS. Waardoor content maar één keer gemaakt hoeft te worden en vervolgens in meerdere websites en kanalen gebruikt kan worden. 

TTVP20180322-SA-LR-124.jpg

Uitdaging

Het opknippen van de website in een hoofdsite met nevensites voor de faculteiten en instituten, in combinatie met hergebruik van content, bleek vrij lastig. Machiel legt uit: ‘De verschillende subsites hebben elk hun eigen navigatiemenu, taal, kleur, logo, vormgeving en nette URL in verband met de vindbaarheid. En daar moet je dus rekening mee houden, maar tegelijkertijd moet het systeem ook werkbaar blijven, veilig zijn én aan toegankelijkheidseisen voldoen, zoals de minimale contrastverhouding voor mensen met een visuele beperking. Bovendien wilden de faculteiten en instituten graag content delen maar óók de mogelijkheid hebben om er eigen content aan toe te voegen. Omdat dit verschillende pagina’s met vergelijkbare content oplevert, riskeer je weer SEO-strafpunten van zoekmachines.’ 
 
Al deze eisen van het omvangrijke project (gedeelde content, subsite-specifieke layout, twee verschillende talen, werkbaarheid, optimale veiligheid, toegankelijkheid, SEO) vormden samen de grootste uitdaging tijdens het ontwikkelen van de de multisite. Maar de projectdoelen zijn behaald – binnen het budget en de deadline – en het resultaat mag er zijn: 
 
een moderne website met acht subsites voor de faculteiten en negen voor de instituten. Zoals ​www.eur.nl/en/ese​, ​www.eur.nl/fw​, ​www.iss.nl​, ​www.mastercitydeveloper.nl​ en www.ihs.nl​. De website is bovendien niet alleen omgezet van TYPO3 naar Drupal 8, er zijn ook allerlei verbeteringen doorgevoerd en het redactiemodel is vernieuwd. Uiteraard is de website volledig responsive gemaakt, wat de oude helemaal niet was. Een flinke klus, maar de website toont nu optimaal, op verschillende apparaten en schermformaten.  

Over ezCompany

Internetbureau ezCompany is in 2001 opgericht vanuit de collegebanken van de Universiteit van Tilburg. Sinds 2011 is ezCompany volledig gespecialiseerd in Drupal en het werken volgens de Scrum-methodiek. Opdrachtgevers zijn naast Erasmus Universiteit Rotterdam onder andere Jaguar Land Rover, Universiteit Utrecht, de Rijksoverheid, Graydon en ROC Midden Nederland. Daarnaast is ezCompany initiatiefnemer en hoofdontwikkelaar van het Drupal voor Gemeenten project (DvG), waar inmiddels meer dan 25 Nederlandse gemeenten gebruik van maken.