De ultieme vorm van storytelling. Dat krijg je wanneer je 8 talentvolle schrijvers een maand plaatst binnen 8 verschillende bedrijven uit regio Tilburg. De resultaten zijn gebundeld in het boek INC. dat vanaf 30 november te koop is. De samenwerkingen tussen de bedrijven en de schrijvers worden wekelijks via Make it in Tilburg in beeld gebracht.

Cross-over van makers.

INC. neemt de positie in tussen twee groeiende velden van het Brabantse landschap: het innovatieve bedrijfsleven én jong literair talent in de provincie. Tilt kwam met het idee om talentvolle schrijvers te plaatsen bij bedrijven om op deze manier een cross-over van makers te realiseren en te leren van elkaar. Voor wie Tilt onbekend is: zij zijn een non-profitorganisatie met als doel het versterken de literaire infrastructuur in Brabant met een talentontwikkelingstraject en het jaarlijkse Tilt Festival.

Eigenlijk zijn het twee uitersten; kunst/literatuur enerzijds en het bedrijfsleven anderzijds maar beiden ‘makers’ te noemen. Wat leren ze nu eigenlijk van elkaar? En wat is de reden dat bedrijven hieraan meewerken? Voor Pieter Voogt, managing director van PauwR digital marketing is het helder: “PauwR helpt op deze manier talent om zich te ontwikkelen. Het zorgt ook voor een speciale vibe in ons kantoor. Daarnaast biedt het ons allemaal de kans om het literaire proces van dichtbij te aanschouwen. En kennis te maken met een andere wereld. Schrijven heeft bovendien alles met content te maken, één van onze focusgebieden sinds we vorig jaar met een eigen contentteam zijn gestart. We zijn supertrots op dit mooie project!”

Veel koffie drinken

Acht talentvolle, jonge schrijvers draaiden deze nazomer een maand mee in acht Tilburgse bedrijven. Ze werden onderdeel van het bedrijf, namen een kijkje achter de schermen en deden er inspiratie op voor hun verhaal. Bijvoorbeeld over wat er schuilgaat achter de razende drukpersen van een drukkerij. En wat er verborgen ligt achter een showroom volgestapeld met knutselspullen en goocheltrucs. Over wat de omgangscode is in een lift met ambtenaren of welke grappen je mag maken in een hal vol vrachtwagenchauffeurs.

Writers in residence

De schrijvers Hanneke Hendrix, Lucas de Waard, Teddy Tops, Martijn Neggers, Elianne van Elderen, Yelena Schmitz, Glenn Markesteijn, en Bart Smout werkten deze zomer bij Gianotten Printed media, de Efteling, Avec, Gemeente Tilburg, La Trappe Trappist, PauwR Digital Marketing, Provincie Noord-Brabant en Logistic Force. Kluun schreef het voorwoord voor INC. Als schrijver, ondernemer én van oorsprong Tilburger is hij ook een ambassadeur van dit project. Het boek is nu te koop in de boekhandel en via: https://tictail.com/tilttilburg/inc-schrijvers-bedrijven-verhalen