Wie regelmatig in Tilburg komt, ziet dat de stad druk bezig is te vernieuwen. In het winternummer van Locus Magazine, dat wordt verspreid met het Financiële Dagblad, is een hele special gewijd aan de metamorfose van het Tilburgse stadscentrum. Wij hebben de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.

Facelift van het winkelgebied

In Locus kun je lezen over de vernieuwingen in het Tilburgse kernwinkelgebied. De eerste fase is in september feestelijk gevierd met de opening van onder andere Hudson's Bay in het oude V&D-pand aan het Pieter Vreedeplein en de flagship store van Hema in de Heuvelstraat. Ook is de nieuwe Frederikstraat, een doorsteek van Pieter Vreedeplein naar de Heuvelstraat, geopend. Tijdens de tweede fase wordt de Frederikstraat verlengd tot aan de Emmapassage. Het pand waar nu nog Expo zit, wordt gedeeltelijk een nieuwe doorgang. Het resultaat? Een winkelroute van noord naar zuid die de Heuvelstraat kruist; een ladderstructuur als het ware.

Ook schrijft Locus over een as van de Emmapassage naar de Stadhuisstraat. Het Stadskantoor wordt herontwikkeld met in de plinten van het gebouw ruimte voor horeca en retail, waardoor het gebouw onderdeel wordt van de winkelroute. Daarnaast opent in 2018 hier de Primark. De Emmapassage zelf krijgt ook een facelift: het dak wordt verwijderd en de passage wordt een winkelstraat. De winkels worden opgewaardeerd tot moderne winkelpanden met grote puien.

Wonen in de binnenstad

Er is volgens Locus ook aandacht voor stedelijk wonen in het kernwinkelgebied. Zo worden er twee nieuwe woontorens gebouwd. De ene komt aan het Pieter Vreedeplein, naast de nieuwe Frederikstraat, en de ander komt waar nu het Hendrikhof is en waar de Frederikstraat straks aansluit op de Emmapassage. Ook komen er woningen boven de winkels in de Frederikstraat. Al met al zijn dat een paar honderd nieuwe woningen in de Tilburgse binnenstad.

Groen en logistieke routes

Naast geld voor winkelen en werken wordt er ook geld uitgetrokken voor vergroening van de binnenstad en de aan- en afvoerroutes worden aangepakt zodat vrachtwagens beter de binnenstad in en uit kunnen.

Je kunt de hele special lezen via deze link.