Vanaf begin 2016 is er een treinverbinding voor goederenvervoer tussen het Chinese Chengdu en Tilburg/Rotterdam. De Chengdu-Tilburg-Rotterdam Express rijdt in vijftien dagen tussen China en Nederland. De verbinding werd 22 september officieel geopend in Tilburg onder toeziend oog van een groot Chinese delegatie, waaronder de vice-gouverneur van Sichuan (hoofdstad: Chengdu).

De treinverbinding maakt onderdeel uit van de samenwerking tussen de Rotterdamse haven en Mid-Brabant: Get ahead in Europe. Het doel van die samenwerking is ervoor te zorgen dat bedrijven die op de internationale markt zakendoen hun Europese klanten zo snel en goed mogelijk kunnen bereiken. De treinverbinding tussen China en Tilburg helpt daarbij. Dat maakt dat Tilburg de eerste stad in Nederland is die onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Zijderoute.

Het vervoer van goederen per trein is drie keer zo snel dan via water en de helft goedkoper dan vervoer per vliegtuig. Vorig jaar opende wethouder Erik de Ridder de treinverbinding in Chengdu, op 22 september dus in Tilburg. De Chengdu-Tilburg-Rotterdam Express is een initiatief van het Tilburgse bedrijf GVT-Group of Logistics. De treinverbinding wordt uitgevoerd door Railport Brabant in samenwerking met de Chinese railoperator CDIRS. Railport Brabant maakt vervoer over het spoor mogelijk tussen Tilburg en bestemmingen in heel Europa en Azië.

Wethouder Erik de Ridder: "Deze treinverbinding versterkt onze positie als logistieke topregio. Het legt een verbinding die export en import voor de ondernemers in onze logistieke topregio vergemakkelijkt. De oude zijderoute (OBOR) wordt nieuw leven ingeblazen. En Tilburg is daar, als eerste stad in Nederland, een prominent onderdeel van."

Chengdu is in China een belangrijk centrum voor logistiek en transport. Met de ambitie om “the next logistics hub” in China te worden, is een goede verbinding met Europa erg belangrijk. Vooral ontwikkelingen op het gebied van e-commerce worden gestimuleerd, met een strategische ligging langs de Nieuwe Zijderoute en in de Yangtze River Economic Belt als grote voordelen voor verdere groei. Er werd tijdens de opening op 22 september wederzijds respect uitgesproken voor de logistieke mogelijkheden en de goede samenwerking tussen de regio’s.

 www.getaheadineurope.com