De wereld veroveren met een 3D-printer

Zo’n zes jaar geleden raakte Michiel van der Kley geïntrigeerd door de 3D-printer. Als earl adopter kocht hij een printer en kwam hij na een jaar experimenteren op het idee achter Project EGG: een groot ei, waar je in kan staan, opgebouwd uit 4760 3D-geprinte stenen. Een bijzonder stukje community art dat de hele wereld met elkaar verbindt.

Werken zoals een kok in de keuken

Michiel van der Kley startte zijn carrière als meubelontwerper. Na jaren gewerkt te hebben voor toonaangevende merken, begon hij het werk minder minder uitdagend te vinden: “Ik wilde meer werken zoals een kok in de keuken. En toen was daar de 3D-printer. De computer als instrument, gekoppeld aan een apparaat dat al je ideeën werkelijkheid maakt. Het leek me een prachtige combinatie.”

Een nieuw en onontgonnen terrein

“Ik vind het interessant om te onderzoeken in hoeverre je met een printer de wereld kan veranderen. Op welke manieren je kunt samenwerken. Het was een enorme zoektocht om het maximale uit de 3D-printer te halen. Erg leuk en spannend om me op dit nieuwe, onontgonnen terrein te begeven. Ik werkte samen met een Structural Engineer uit New York voor de juiste berekeningen, niet mijn sterkste punt. Ook had ik veel contact met andere early adopters”, vertelt Michiel levendig. Om Project EGG te realiseren had Michiel één jaar lang verschillende mensen in zijn werkplek rondlopen. “Ik maakte een ontwerp waarbij elke steen anders was van vorm, kleur en grootte. Dit digitale bestand stuurde ik door naar anderen die zelf een steen wilden printen en daarmee bijdroegen aan het project. Zo ontstond er een community. Sommigen mensen waren zo enthousiast dat ze zelfs uit Noorwegen of Barcelona naar Tilburg kwamen om hun eigen geprinte steen af te geven en het geheel te aanschouwen.”

De ruimte is fantastisch

Met de juiste contacten en veel organische PR werd het project binnen een week of vijf wereldwijd bekend. Michiel reisde de wereld over voor lezingen in New York, Madrid en Manchester. Toch bleef hij werken vanuit zijn atelier in centrum Tilburg. In Tilburg gaat hij graag naar de kroeg en bezoekt regelmatig Paradox: “De grote sterren van de jazz vind je hier. Ze inspireren mij, onder andere om in grote anonimiteit mijn ding te kunnen doen. In Tilburg kan ik ongestoord mijn gang gaan. De ruimte die ik hier heb is fantastisch. Tilburg is goedkoop, onontdekt. Daarbij is de stad de afgelopen jaren erg veranderd, volop in ontwikkeling. En ik ben hier omringd met natuur. Ik fiets graag en haal inspiratie uit de natuur. De vormen die de natuur creëert vormen een belangrijke basis voor mijn ontwerpen.”

Project EGG is inmiddels drie jaar oud. Ondertussen werkt Michiel verder aan nieuwe projecten, altijd met 3D-printer. Hij ontwikkelt op dit moment een 3D-betonprinter, waarmee hij een nieuw en groot community project gaat realiseren in Gelderland. “Het zou ook heel leuk zijn om meer samen te werken met Tilburg, bijvoorbeeld museum De Pont.”

http://projectegg.org/

Het product is te zien als onderdeel van de expositie 'Tilburgse makers' bij Hotel Mercure, Heuvelpoort 300 in Tilburg.