Een Tilburgs bedrijf leverde tijdens de Olympische Spelen van 2016 een belangrijke bijdrage aan de sportprestaties. Dankzij lichtbril Propeaq hadden atleten geen last van een jetlag.

"Lastig voor de gewone sterveling, maar voor een topsporter vormt een jetlag het verschil tussen wel of geen medaille", zegt directeur Toine Schoutens. 

Licht beïnvloedt ons slaap-waakritme, onze energie, onze stemming. Een bijzonder gegeven, dat directeur Toine al jaren fascineert. Hij ervoer voor het eerst de effecten van licht toen hij nog in de gezondheidzorg werkte. "Tot mijn verbazing knapten mensen met een stemmingsstoornis er enorm van op." Lichttherapie vormt de basis onder zijn bedrijf FluxPlus. 

Eén van de producten is de Propeaq, die regulerend werkt bij verstoringen van onze biologische klok. Ingebouwd in de lichtbril zitten vier blauwe LEDjes die - net als het ochtendlicht op een mooie dag - energieker maken. Wie juist wil slapen, schuift ’s avonds rode glazen in de bril. Rood licht simuleert namelijk de ondergaande zon, die ons van nature slaperig maakt. 

Jacco Verhaeren

FluxPlus ontwikkelde de bril met bijbehorende app onder andere op verzoek van internationaal zwemcoach Jacco Verhaeren. "Voorheen sleepte hij lichtbakken de hele wereld over", zegt Toine. De Propeaq werd voor het eerst gebruikt tijdens de spelen in Rio. "Van de 115 sporters uit 5 landen die wij begeleidden, behaalden er 18 daadwerkelijk een medaille." 

Het bedrijf levert niet alleen producten maar ook adviezen. Zo wordt de hulp van Toine nogal eens ingeroepen bij grote organisaties als ANWB, Achmea en Holland Casino en meerdere ziekenhuizen, die met nachtdiensten werken. En dj Giel Beelen wist in 2014 mede dankzij Fluxplus het record radio maken te verbreken. 

Bekende Nederlanders die als rolmodel fungeren zijn belangrijk voor FluxPlus. Het Tilburgse bedrijf moet het voornamelijk van mond-tot-mond reclame en media-aandacht hebben. "We zijn maar een kleine firma met een beperkt budget voor promotie. " 

Ambitie

De Propeaq is vormgegeven door een Nederlands bedrijf en ook de ingebouwde elektronica is van Hollandse makelij. De brillen worden in China geassembleerd. Momenteel is het gepatenteerde product verkrijgbaar in winkels en webshops in negen landen (Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, China en Rusland) en op grote verkoopkanalen als Amazon, Bol.com en eBay.

De niet-geboren Tilburger voelt zich prettig in deze stad. Hij heeft een kantoor op bedrijventerrein 't Laar. "Op steenworp afstand van mijn huis." Dat is niet het enige voordeel. Toine houdt van het ondernemersklimaat in de stad. "Het is hier zakelijk maar gemoedelijk." 

Tilburgers en Tilburgse ondernemers zijn erg benaderbaar, is zijn ervaring. "Vooral als je dat doet op een ouwe-jongens-krentenbrood manier." Contacten zijn snel gelegd en zaken worden snel geregeld. "Maar je moet zelf ook een beetje doorpakken." Een laatste advies tenslotte? "Maak gebruik van de kennis die in de stad aanwezig is."

Een nieuw avontuur

Ook tijdens de Olympische Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea wordt Propeaq ingezet om jetlag te reduceren. Teams en atleten uit Nederland, België, Zwitserland en Denemarken gebruiken het product.