Tilburg behoort tot de hardst groeiende logistieke hubs van Europa. De stad is een belangrijke drijvende kracht achter de industriële vastgoedmarkt.

Een grote logistieke sector en een uitstekende ligging ten opzichte van Europa. Zij maken Tilburg tot een van de belangrijkste logistieke hotspots van Nederland. De regio Tilburg-Waalwijk is in mei 2017 niet voor niets uitgeroepen tot de nummer 1 e-fulfilment hotspot van Nederland. Dat komt natuurlijk door de uiterst gunstige en centrale ligging, maar vooral door een infrastructuur, bereikbaarheid en ondernemersklimaat van internationaal niveau. En ook op innovatief gebied is de regio koploper in slimme logistieke technologieën met bijvoorbeeld de elektrische containerschepen. Daarmee ligt de grote, welvarende afzetmarkt Europa aan de voeten van Tilburg. 

tilburg-logistiek.jpg

Multimodaal vervoer

Waar het centrum van Tilburg vooral creatieve hotspots kent, zijn de logistieke hotspots te vinden op de bedrijventerreinen. Railport Brabant en Barge Terminal Tilburg verladen containers uit de hele wereld. Met Rotterdam en Antwerpen op zeer korte afstand, heb je als bedrijf in Tilburg toegang tot de twee grootste (haven)poorten van Europa. Zo is afgelopen jaar een samenwerkingsverband opgericht tussen POR (Port of Rotterdam) en Midden-Brabant met als resultaat een Gateway Rotterdam Mid-Brabant om vervoerders en logistieke bedrijven nog beter en sneller van dienst te zijn. Vanaf diverse vliegvelden is je bedrijf bereikbaar in maximaal een uur (en vaak minder). En per spoor zijn zelfs plaatsen diep in China via een directe treinverbinding verbonden met Tilburg.   

Centrale ligging 

Door de centrale ligging in Zuid-Nederland vormt Tilburg een knooppunt op de corridor Rotterdam-Roergebied en verder naar Midden-Europa. Door een goede ontsluiting over lucht, weg, water en spoor biedt Tilburg een uitstekend vestigingsklimaat voor bedrijven. Diverse internationale luchthavens, waaronder Eindhoven, Schiphol, Rotterdam, Maastricht, Brussel en Düsseldorf liggen binnen een bereik van een half tot anderhalf uur van Tilburg.

Tilburg ligt ook aan het Wilhelminakanaal. Dit kanaal wordt verbreed en verdiept zodat nog grotere schepen (categorie IV) de Tilburgse containerterminals kunnen bereiken. De railterminal zorgt voor een internationale verbinding over het spoor voor goederenvervoer. De Chengdu-Tilburg- Rotterdam Express zorgt zelfs voor een internationale treinverbinding tussen China en Tilburg. Dit is een goed alternatief voor goederenvervoer over zee of door de lucht.

Makkelijk bereikbare binnenstad

Niet alleen de bedrijventerreinen, ook de binnenstad is prima te bereiken. Tilburg heeft drie treinstations en een fijnmazig netwerk van busverbindingen. Via de ringbanen vind je makkelijk je weg naar de binnenstad, waar ruim voldoende parkeergelegenheid is. Fietsers bewegen zich snel en veilig door de stad en parkeren hun fiets in gratis bewaakte fietsenstallingen.

Inspirerende verhalen

De meest uiteenlopende bedrijven hebben baat bij de gunstige liggen van regio Tilburg. Ben je benieuwd naar inspirerende verhalen van ondernemers die profiteren van de logistieke voordelen? Check dan eens deze cases: