Ondernemers, onderwijs en overheid werken in Tilburg nauw samen aan een arbeidsmarkt die aansluit bij de behoefte in de markt.

Samen de handen uit de mouwen en denken in oplossingen is typisch Tilburgs. De gemeente voert dan ook een marktgericht arbeidsmarktbeleid, uiteengezet in de Stimuleringsagenda Economie en Arbeidsmarkt. De focus ligt op kennisintensieve innovatie, op cross-overs en verbindingen tussen kennisinstellingen en bedrijven. Daardoor komen vernieuwende initiatieven zoals de Startersbeurs snel van de grond. Andere stimuleringsprojecten zijn het Maatjesproject, Reshoring en het Stimuleringsfonds.

WSP Werkhart ondersteunt werkgevers snel, deskundig en zonder kosten op het gebied van personeelszaken en de bijbehorende wet- en regelgeving.

Jong ondernemerschap

Daarnaast is Tilburg onderwijsstad bij uitstek. Zo’n 43.000 studenten volgen mbo, hbo en universitaire studies. Tilburg University - onlangs verkozen tot beste algemene (master)universiteit van Nederland - verzorgt wetenschappelijk onderwijs op internationaal niveau. Er zijn diverse faculteiten, waaronder economie, rechten, sociale wetenschappen en communicatie. Binnen Tilburg Universiy worden studenten gestimuleerd en geholpen te starten als zelfstandig ondernemer via het Center for Entrepeneurship

Hoger beroepsonderwijs wordt aangeboden door Fontys en Avans. Studierichtingen zijn onder meer economie, communicatie, rechten, bouwkunde, civiele techniek, technische bedrijfskunde, kunsten, lifestyle studies, journalistiek en communicatie. Uniek voor Nederland is de Fontys minor dance industry. Nederlands beste exportproduct! De grootste mbo-onderwijsinstellingen in Tilburg zijn De Rooi Pannen en het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC).

Veel studenten vinden na hun opleiding een baan bij een van de bedrijven in de regio. De opleidingen zijn voor een deel ook specifiek afgestemd op het aanwezige bedrijfsleven. 

Expats

Wereldwijd opererende bedrijven als Fuji en Tesla en de universiteit geven Tilburg een internationale sfeer. In de stad werken expats uit zo’n 31 landen, bij bedrijfsleven, internationale organisaties en Tilburg University. De stad heeft dan ook alle faciliteiten om expats ‘a home away from home’ te bieden met bijvoorbeeld de Tilburg International Club.

Meer informatie over Expacts in Tilburg? http://makeitintilburg.nl/informatie/expats/